Til pårørende

Når nogen, du holder af, har PTSD

At være pårørende til en person med PTSD eller PTSD-lignende symptomer kan være en stor følelsesmæssig udfordring. Mange pårørende oplever en hverdag præget af bekymring, afmagt og frustration. Det kan være svært at vide, hvordan man bedst støtter – og samtidig passe på sig selv.
Hverdagen kan nemt komme til at kredse om den andens tilstand. Det kan gå ud over både ens eget velbefindende og relationen til den, man ønsker at støtte.
Hos Dansk Rehabilitering ved vi, hvor krævende det kan være. Og vi ved, at pårørende også har brug for støtte og viden for at kunne stå stærkt i en svær situation.

Tilbud til dig som pårørende

Derfor har vi udviklet flere tilbud særligt målrettet dig, der er pårørende til en beboer på Dansk Rehabilitering:

  • Pårørendedage med faglige oplæg om PTSD og livet som pårørende. Du får viden om traumer og reaktioner – og inspiration til, hvordan du passer på både dig selv og din relation. Her er mulighed for samtaler og erfaringsudveksling med andre pårørende. Mange oplever det som en lettelse at møde nogen, der forstår, hvordan det føles.

  • Online spørgetimer, hvor vores fagpersoner svarer på spørgsmål om traumer, PTSD og hverdagen under et rehabiliteringsophold hos os.

Disse tilbud skaber både indsigt, fællesskab og tryghed – noget mange pårørende savner.

Du behøver ikke at stå alene

Det er ikke din opgave at “fikse” det hele alene. Men som pårørende spiller du en vigtig rolle. Og det gør en forskel, når du også bliver mødt og støttet.
Hos Dansk Rehabilitering er vi her for både beboerne og deres pårørende.
Du er velkommen.

Kontakt under opholdet

Når en nærtstående er i et rehabiliteringsforløb hos Dansk Rehabilitering, kan der ske store forandringer. Det kan være svært som pårørende at forstå, hvad der sker, og hvorfor. Vi lægger derfor vægt på inddragelse og åbenhed:

  • Du har mulighed for at besøge beboeren under opholdet.
  • Vi tilbyder samtaler med beboer og pårørende, hvor en medarbejder deltager. Antallet af samtaler aftales med den enkelte beboer, dennes pårørende og Dansk Rehabilitering.


Formålet er at bevare kontakten og skabe forståelse for de forandringer, der kan opstå – både under og efter opholdet.

Ro, tryghed og udvikling

Mange beboere oplever, at de hurtigt får mere overskud og socialt nærvær, end de har haft i lang tid. Det skyldes bl.a. mødet med andre i samme situation og et miljø, der giver ro og struktur.
I hverdagen arbejder vi med at skabe ro i nervesystemet, som ofte er meget belastet hos mennesker med PTSD. Et overaktivt nervesystem påvirker både den fysiske og psykiske funktionsevne – og kan gøre det svært at være i kontakt med sig selv og andre.
Vi tilbyder en række rogivende aktiviteter som:

  • Meditation og åndedrætsøvelser
  • Samvær omkring bål og i naturen
  • Yoga og sansestimulation
  • Kreative og meningsfulde fællesskaber


Et overbelastet nervesystem har negativ indflydelse på både det fysiske og psykiske funktionsniveau. De rogivende aktiviteter har derfor til formål at skabe balance i krop og sind, så beboernes funktionsniveau forbedres, og deres kompetencer styrkes – med henblik på, at de igen kan mestre livet i egen bolig.

Hvad er PTSD?

Vi vil gerne dele nogle informative videoer med dig om PTSD. Disse videoer kan hjælpe dig med at få en bedre forståelse af, hvad din tætte oplever, og hvordan du bedst kan støtte dem gennem deres helingsrejse. Du kan også læse mere om PTSD her